Warzywa w wersji suszonej

Warzywa w wersji suszonej

Gotowanie jest prawdziwą sztuką, ponieważ nie każdy potrafi to robić dobrze i ze smakiem. To właśnie odpowiednio dobrane składniki i przyprawy powodują, że danie smakuje wybornie i każdy prosi o dokładkę. Dlatego warto sobie zrobić odpowiednie zapasy.

Które warzywa mogą być w formie suszonej?

warzywa suszoneSekretem smacznych potraw są właściwe proporcje, o których najwięcej wiedzą doświadczeni kucharze. Większość dań nie obejdzie się bez warzyw, które nie tylko są źródłem cennych witamin, ale też nadają niepowtarzalny smak. Gotując rosół, trzeba mieć sporo marchwi, selera, pietruszki czy pora, ponieważ to one w połączeniu z mięsem, dają odpowiedni smak. Oczywiście są dania, do których można dodać warzywa suszone zamiast świeżych, gdyż mają one jedynie nadać delikatną nutę smaku. Suszone składniki są też bardzo przydatne, kiedy chcemy coś ugotować, a nie posiadamy akurat odpowiednich warzyw. Wtedy taki produkt będzie je świetnie zastępował, a dodatkowo nie trzeba ich kroić, ponieważ są one w formie niewielkich elementów. Najczęściej spotyka się suszoną włoszczyznę, czyli drobno pokrojoną marchew, pietruszkę, seler i por. Znajdziemy również suszonego buraka czy samą marchew. Takie produkty są pełnowartościowe i po namoczeniu smakują tak samo jak świeże warzywa. Sprzedawane są na wagę w niektórych sklepach spożywczych lub pakowane w niewielkich torebkach po dwieście, trzysta albo pięćset gramów. Ważne żeby przechowywać jest w szczelnie zamkniętym opakowaniu, bo zachowają na długo świeżość.

Warzywa są podstawą wielu dań, bez względu na swoją formę. Można je samodzielnie suszyć, jeżeli posiadamy odpowiednie urządzenie, ale można także kupić już wysuszone. Cena jednej porcji nie jest wysoka, gdyż to koszt zaledwie kilku złotych za 200 gramów.